ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΑ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΩΝ

ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΑ

ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΩΝ

 

Νεραντζιά (Citrus aurantum L.)

Η νεραντζία είναι το κατ’ εξοχίν κατάλληλο υποκείμενο για τις εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες της Ελλάδας. Παρουσιάζει πολλά καλά χαρακτηριστκά ως φυτό, κάτι που το καθιστά μια καλή επιλογή ως υποκείμενο. Ένα φυτό με πολύ καλή παραγωγικότητα, άριστη ποιότητα καρπών και προσδίδει στην εμβολιαζόμενη ποικιλία ανθεκτηκότητα στη φυτόφθορα. Είναι συμβατό με όλες τις ποικιλίες και ευδοκιμεί σε όλους τους τύπους των εδαφών. Το μειονέτημά του είναι πως δεν ειναι ανθελτικο στον ιό της Τριστέτσας ( CTV ).

 

Cintrange Carrizo & Troyer (Citrus sinensis x Poncirus trifoliata)

Τα Υποκείμενα αυτά είναι παρόμοια μεταξύ τους. Είναι ανεκτικά στο ενεργό ασβέστιο, *μπορούν να καλλιεργηθούν σε εδάφη με ενεργό ασβέστιο έως 6 %.
Είναι φυτά μέτριας ανάπτυξης, συμβατά με όλες τις ποικιλίες, με ιδιαίτερα υψηλή παραγωγικότητα και ποιότητα καρπών. Είναι ανθεκτικά στον ιό της Τριστέτσας ( CTV ).

 

Βολκαμεριάνα (Cirus Volkameriana)

Το υποκείμενο αυτό παρουσιάζει ιδιαιτερο ενδιαφέρον, λόγω των ιδιοτήτων του. Είναι ενα υποκείμενο ταχείας αναπτύξεως, το οποίο προσθέτει μέγεθος στους καρπούς όλων των ποικιλιών. Είναι συμβατό με όλες τις ποικιλίες και ιδιαίτερα με τις λεμονιές. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί λαϊκά ως “ λεμονο – πορτοκαλιά “ . Παρουσιάζει κάποια ευαισθησία στις χαμηλές θερμοκρασίες σε μικρή ηλικία. Έχει παρατηρηθεί όμως, πως εάν ξεπεράσει την ηλικία των 3 – 4 ετών στο κτήμα και έχει δημιουργήσει χοντρό κορμό, δεν επηρεάζεται από τους παγετούς. Είναι ανθεκτικά στον ιό της Τριστέτσας ( CTV ).

 

Σιτρουμέλο (Citrumelo) (Poncirus trifoliata x Citrus paradisi)

Το υποκείμενο αυτό θεωρείται από πολλούς παραγωγούς ως το καλύτερο υποκείμενο. Έχει έντονη και γρήγορη ανάπτυξη, μεγάλη και ποιοτική παραγωγή και πολύ καλή αντοχή στις χαμηλές θερμοκρασίες. Με κατάλληλη καλλιέργεια, μπορεί να μπει σε μια καλή παραγωγή στον τέταρτο χρονο. Τα φυτά αυτά έχουν μια και μόνη αδυναμία. Έχουν χαμηλή αντοχή στο ενεργό ασβέστιο * έως 4 %. Γι’ αυτό ο παραγωγός που ενδιαφέρεται να καλλιεργήσει αυτό το υποκείμενο, θα πρέπει να κάνει ανάλυση εδάφους, πρωτού προβεί στην φύτευση.

Οι πιο γνωστοί τύποι Σιτρουμέλο είναι οι παρακάτω :

  • Citrumelo 4475 : Πολύ καλη συμπεριφορά, συμβατό με όλες τις ποικιλίες.
  • Citrumelo 1452 : Μεσαίας ανάπτυξης φυτό, παρουσιάζει μια ασυμβατότητα με τις όλες τις ομφαλοφόρες ποικιλίες.

*εάν εμβολιασθεί λεμονία επάνω σε Citrumelo, παρατηρείται μεγαλύτερη ανάγκη από το κανονικό, σε σίδηρο.

Είναι ανθεκτικά στον ιό της Τριστέτσας ( CTV ) .

 

Κλεοπάτρα (Citrus reshni)

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα είδος μαντρινιάς, το οποίο χρησιμοποιείται ως υποκείμενο. Παρουσιάζει αντοχή στις χαμηλές θερμοκραίες και αλατούχα εδάφη. Είναι ανθεκτικά στον ιό της Τριστέτσας ( CTV ) . Το μειονέκτημά του, είναι πως έχει αργή ανάπτυξη και αργεί να μπει στη παραγωγή, εν συγκρίση με τα άλλα υποκείμενα.

 

ΣΤΑΜΑΤΑΚΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ

Σκάλα Λακωνίας Κινητό: (0030) 6949 097551

Γραφείο: 27350 22746

Fax: 27350 23745

E-mail: fytoriastamatakos@gmail.com

Ώρες λειτουργίας: 08:00 – 16:00

ΣΤΑΜΑΤΑΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Έλος Λακωνίας Κινητό: (0030) 6944 844111

Γραφείο: 27350 55333

Fax: 27350 55345

E-mail: istamatakos@gmail.com

Ώρες λειτουργίας: 08:00 – 16:00

© Copyright 2018 ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΣΤΑΜΑΤΑΚΟΥ. Design & Development by DOTPLUS.